2021. január 1. után érkezőknek

2021-től jelentős változások léptek életbe a kitelepülni szándékozóknak: csak vízum birtokában tudsz munkát vállalni, kereső tevékenységet folytatni a UK-ben. Az oktatási rendszerbe felvételt nyert hallgatók szintén vízumkötelesek. Ha a UK-be érkezel bármilyen céllal és hosszabban maradnál, az alábbiakat vedd figyelembe:

Legfontosabb tudnivalók 

Jelenleg a UK-be beutazás EU állampolgárként útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal lehetséges, egyéb igazolásokat nem kell bemutatni a határra érkezéskor. Vízum nélkül 6 hónapot tartózkodhatsz az országban, kirándulhatsz, rokont látogathatsz, de nem vállalhatsz munkát. Ha ennél hosszabban maradnál, mindenképp vízumra lesz szükséged.

A UK-be különböző célokkal érkezhetsz: turizmus, munka, üzlet, iskolai tanulmányok folytatása, átutazás, családhoz, partnerhez történő csatlakozás, házasságkötés, Angliában tanuló gyermek szülőjeként, privát orvosi kezelés céljából, hivatalos diplomáciai vagy kormányzati ügyben. Ezen kategóriákat nevesíti a kormányzati oldal, ahol segítséget kérhetsz beutazás előtt, megtudhatod hogy milyen típusú engedélyre van szükség az itt tartózkodásodhoz. Itt indíthatod: https://www.gov.uk/check-uk-visa

Ha munkavállalási céllal érkezel, a 2021. január 1-től bevezetett pontrendszer előírásainak kell megfelelned, a továbbiakban már nincs lehetőség az EU állampolgárok letelepedési programjába (EU Settlement Scheme) bekapcsolódni. https://www.gov.uk/government/publications/uk-points-based-immigration-system-employer-information/the-uks-points-based-immigration-system-an-introduction-for-employers

Elkerülheted a pontrendszert, ha rendelkezel közeli, már letelepedett, UK-ben élő családtaggal. Lehetőség van csatlakozni hozzá family permit-tel vagy family visa megkérésével. A family permit június 30-ig igényelhető és 6 hónap itt tartózkodást tesz lehetővé, ingyenes. A family visa ezzel szemben 6 hónapnál hosszabb időre szól és pénzbe kerül. Családi vízumban részesülhet házastárs, partner, menyasszony, vőlegény, jövendőbeli partner, gyermek, szülő és bármely rokon, aki ápolásban részesíti az Angliában élő rokonát.

Részletek itt: https://www.gov.uk/family-permit

https://www.gov.uk/uk-family-visa

Oktatási intézmények, kurzusok látogatása történhet vízum nélkül, ha a tanfolyam 6 hónapnál rövidebb, vagy tanulói vízummal, ha hosszabb tanulmányokról van szó. A tanulói vízumoknak többféle típusa ismert, részletek itt olvashatók:

https://www.gov.uk/student-visa

https://www.gov.uk/child-study-visa

https://www.gov.uk/visa-to-study-english

Ha kérdésed van...

További kérdések esetén olvasd át a csatolt linkeket vagy kérdezz az Angol-Magyar Fórum e-mail címén vagy facebook oldalán.

© 2023 by Sphere Construction. Proudly created with Wix.com

  • Facebook
  • Linkedin
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now