Első lépések Angliában

Érkezés 2020. december 31. előtt

Ha munkavállalási szándékkal érkezel Angliába, akkor 2020. december 31. előtt még vízummentesen beutazhatsz. Javasolt, hogy érvényes útlevéllel is rendelkezz a beutazás idején, mert a személyi igazolvány a későbbiekben csak korlátozott ideig lesz használható határátlépésre. (A letelepedett státusszal rendelkező EU állampolgárok személyi igazolványa UK belépéshez 2025. december 31-ig használható.)

Érkezés után akár a reptéren vásárolhatsz magadnak egy angol SIM kártyát mobilnet előfizetéssel, amire óriási szükséged lesz az online ügyintézésekhez és a telefonos konzultációkhoz, interjúkhoz. 

Érkezés után azonnal javasolt megigényelni a pre-settled státuszt, ez a dokumentum garantálja, hogy 2021. jan.1. után is élhess és dolgozhass Angliában. Habár a státusz megkérésére további fél év áll rendelkezésre, érdemes rögtön beadni az igénylést, mert a státusz megléte az NI (national insurance) szám kiadásának feltétele, ami szintén szükséges a munkavállaláshoz. Az NI number igénylését azonban csak lakcím birtokában tudod lebonyolítani. Ezekről bővebben ide kattitva olvashatsz.

Ha úgy érkeztél, hogy nincs végleges szállásod, fogj bele intenzíven a szálláskeresésbe, online ingatlanközvetítő oldalakon, irodákban, facebook csoport hirdetések közt, utcai hirdetőtáblákon is próbálkozhatsz. Szobát könnyebb találni, lakást sokkal nehezebb, főként egy újonnan érkezőnek, akinek nincs angliai előélete, nem tudja felmutatni a szükséges referenciákat a lakásbérléshez. Ha lakást szeretnél és nincsenek referenciáid, tanácsos privát landlord által hirdetett ingatlanokat böngészni vagy elsőre szobát bérelni és később lakást. Egyedülállóként sokkal könnyebb lesz ingatlant bérelni, ha többen vagytok, gyerekkel, kisállattal, és referenciák nélkül, különösen nehéz dolgotok lesz. A keresésnél tekintetbe kell venni azt is, hogy egy-egy hirdetésre sokan adnak le applikációt, és hiába felelsz meg a feltételeknek, a döntés a tulaj kezében van, ő fogja kiválasztani a nyertest. Tehát ha biztosra akarsz menni, több helyre is jelentkezel és így nagyobb eséllyel leszel sikeres.

Szobát, lakást soha ne bérelj feketén, mindig legyen bérleti szerződés a tulajjal vagy ügynökséggel. Ez egyrészt garantálja a jogaidat, másrészt ezzel a szerződéssel igazolhatod a lakcímedet. Mielőtt aláírod a szerződést, feltétlenül győződj meg róla, hogy ki az ingatlan valódi tulajdonosa és valóban ő a bérbeadó (ha nem ügynökséggel szerződsz). Előfordulhat ugyanis, hogy akitől a szerződést kapod, nem is jogosult a bérlemény kiadására és akár el is tűnhet a pénzeddel. Ide kattintva betekinthetsz az ingatlan adatbázisba, lekérheted 3 GBP-ért a tulajdonos nevét.

A sikeres szállásbérlést követően jöhet a berendezkedés, lakcím bejelentése a helyi önkormányzat (council) felé, közüzemi számlákon névváltozás bejelentése, bejelentkezés háziorvoshoz. Utóbbit javasolt személyesen intézni a recepciós pultnál, így rögtön kiderül, hogy tudnak-e egyáltalán a kiszemelt rendelőben új betegeket fogadni vagy tovább kell állnunk egy másik rendelőbe. https://www.nhs.uk/service-search/find-a-GP

A lakcím helyi önkormányzat felé történő bejelentését követően számíthatunk arra, hogy az önkormányzat kiveti a helyi adót (council tax) az ingatlanra, ami egy jelentős összeg, a ház méretétől és elhelyezkedésétől függően 1000-3800 GBP évente, egy átlag családi házra kb. 1500-2000 GBP fizetendő évente. 

Ide kattintva megtudhatod, hogy az általad bérelt ház milyen kategóriába tartozik: http://cti.voa.gov.uk/cti/inits.asp, a kategóriához kapcsolt díjakat pedig az adott helyi önkormányzat weboldalán találod. 

A helyi önkormányzat felveszi az új lakót a helyi választási névjegyzékbe is, ezáltal lehetőséged lesz szavazással beleszólni a helyi ügyekbe.

Lakcím birtokában tudod tehát elvégezni az NI szám igénylését is (lásd fentebb), ami postai levélben fog érkezni (akár 3-4 hétbe is telhet).

A munkabér fogadásához szükséges egy, a dolgozó nevén lévő angol bankszámla. A lakcímet igazoló szerződés, közüzemi számlák és útlevél birtokában gond nélkül tudunk nyitni számlát bármelyik neves bankban pl. Lloyds, Halifax, NatWest stb.

Ezek után belefoghatunk gőzerővel a munkakeresésbe, online portálok, munkaközvetítő irodák, facebook csoport hirdetések, utcai hirdetések ajánlatai közt válogatva, emailekkel, személyes kereséssel. Utolsóként említettem, hiszen a munkába álláshoz szükséges ügyeket, dokumentumokat időrendben előbb szükséges intézni, elindítani, de természetesen a munkakeresés már a kiköltözés előtt megkezdődik és szerencsés esetben már úgy tudunk kiutazni, hogy visszaigazolt állásajánlattal rendelkezünk. 

 

Érkezés 2021.január 1. után

A munkavállalás céljából érkezők 2021. január elseje után vízummal, az újonnan bevezetésre kerülő pontalapú bevándorlási rendszer előírásai alapján tudnak kiutazni és munkát vállalni. A fent leírtak már nem lesznek érvényesek az új helyzetben, tekintettel arra, hogy a beutazáskor állásajánlattal már rendelkezők kapnak lehetőséget az új rendszerben. Részletek itt:  

https://www.gov.uk/guidance/new-immigration-system-what-you-need-to-know

https://www.gov.uk/government/publications/uk-points-based-immigration-system-employer-information/the-uks-points-based-immigration-system-an-introduction-for-employers 

© 2023 by Sphere Construction. Proudly created with Wix.com

  • Facebook
  • Linkedin
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now