Környezettudatos hulladékgyűjtés

Angliában a háztartásban keletkező vegyes hulladék, újrafeldolgozható hulladék, szerves konyhai hulladék, komposztálható kerti hulladék szelektíven kerül gyűjtésre és elszállításra. A különböző típusú hulladékokat különböző színű kukákban kell elhelyezni. A kukák jelölése (zöld, kék, barna, szürke stb.) nem egységes Angliában, városról városra változhat. A lakóhelyed önkormányzatának általad fizetett önkormányzati adó (council tax) tartalmazza a hulladékszállítási szolgáltatás költségeit is. 

Szelektíven gyűjthető, kukába helyezhető hulladékok

Az újrahasznosítható hulladékokat külön kukában gyűjtjük, ide tartoznak: papírhulladék, újság, karton, műanyag flakonok, palackok, befőttes üvegek, aeroszolok, alumínium konyhai edények stb. Figyeljünk arra, hogy a hulladékot ne csomagoljuk zsákba, különösen ne feketébe, hanem közvetlenül helyezzük a kukába.   

Külön kukába kerülnek azok a hulladékok, amelyeket nem lehet újrahasznosítani vagy komposztálni: vegyes háztartási hulladék, használt macskaalom, kutyaürülék, porcelán hulladék, csomagoló fólia, ragasztószalag, pelenka, egészségügyi betét, tampon stb.  

Komposztálható kerti hulladékot és ételmaradékot, konyhai maradékot (tojáshéj, zöldség, gyümölcs héja stb.)  szintén külön kukában gyűjtünk. Tilos a növényi hulladékot zsákban helyezni a kukába. Ha ezt tesszük, számítsunk rá, hogy nem fogják kiüríteni a kukát. 

Nagyméretű hulladékok elhelyezése

Ha rendelkezel kidobásra szánt kanapéval, bútorokkal, biciklivel, babakocsival, méretes gyerekjátékokkal, hűtőszekrénnyel, fagyasztóval, elektromos eszközökkel, amik nem férnek a kukába, felveheted a kapcsolatot a helyi önkormányzattal és megrendelheted az elszállítást az újrahasznosító gyűjtőpontra (household recycling and reuse center). Az elszállíttatás pénzbe kerül. Nem szállítanak el építési, bontási törmeléket, autógumit, kerti hulladékot, folyadékokat, veszélyes hulladékot.

Ha viszont magad viszed el személyautóval a gyűjtőpontra a tárgyakat, akkor ingyenesen átveszik azokat, amennyiben igazolni tudod, hogy helyi lakos vagy. A gyűjtőponton a hulladék lepakolását magadnak kell elvégezni és szükséges előre egyeztetett időpontot foglalni.

Egyéb lehetőségek a háztartási hulladékok leadására – adományozás

Felesleges könyveket, CD-t, DVD-t, ruhákat, cipőket, illatszereket elajándékozhatunk ismerősnek vagy iskolának, odaadhatunk helyi charity shop-oknak, akik továbbértékesítik és a bevételt jótékony célra fordítják. Ha könyvet szeretnél ajándékba adni vagy kapni, használd a  http://bookmooch.com/ weboldalt.

Kényelmesen megszabadulhatsz az adománynak szánt termékeidtől, csak figyeld a postaládát és használd fel a bedobott, erre a célra használatos zacskókat: különböző szervezetek pl. rákos betegeket, tőzoltókat, mentőket és családjaikat támogató alapítványok,  rendszeresen kérnek a lakosságtól elsősorban ruha, cipő adományt, melyeket rászorulóknak juttatnak el. Az ajtó elé kitett, megtöltött zacskókat egy meghatározott, előre közölt napon gyűjtik be.

Térítésmentesen, ajándékba szánt termékeidet meghirdetheted a https://www.freecycle.org/ weboldalon is és ugyanitt te is találhatsz ingyenes, használt háztartási termékeket.

Lehetőség van a feleslegessé vált vagy sérült, meghibásodott termékeinket ajándékba adni olyan feldolgozóhelyre, ami társadalmi vállalkozásként működik, ahol átválogatják és olcsón továbbértékesítik  a leadott termékeket pl. maradék festékeket, szöveteket, bútorokat, könyvet, dekorációt, edényeket. Ezáltal támogathatjuk a non-profit vállalkozás szociális és környezetvédelmi célkitűzéseit, vagy mi magunk is vásárolhatunk olcsó alapanyagot pl. kézműves projektekhez.

Speciális hulladékfajták

Háztartásunkban keletkezhetnek nem szokványos hulladéktípusok is, melyekről nehéz elsőre eldönteni, hogy melyik kukába tehetjük vagy milyen módon tudunk megszabadulni tőlük úgy, hogy az ne jelentsen veszélyt a környezetre.

Használt étolajat, zsírt, gépkocsi motorolajat ne tegyünk a kukába, vigyük el az újrahasznosító gyűjtőpontra személyesen. Hasonlóan járjunk el az alábbi hulladékféleségek esetén is: használt szárazelem, akkumulátor, kiégett villanykörte, gázpalack, fémhulladék, elektromos készülékek, elektronikai eszközök, bicikli, szaniter berendezés, autógumi, fahulladék stb.  Hűtőszekrény és fagyasztó is leadható, de amikor újat vásárolunk, lehetőségünk van az új termék kiszállításakor térítésmentesen elvitetni a régi, meghibásodott készüléket.

Soha ne rakjunk le hulladékot ismeretlen ingatlanon, az illegális hulladéklerakás bűncselekmény.

Az önkormányzat hulladéknak tekinti az elhagyott gépjárműveket is, melyek begyűjtésre kerülnek a közterületekről.

Megmaradt vagy lejárt orvosságokat vigyünk vissza és adjuk le az orvosi rendelőben vagy a gyógyszertárban.

Postai levélszemét

A postaládába érkező szórólapok, kéretlen vagy címzés nélküli levelek újrahasznosítható szemétként kezelendők. Ha nem szeretnél ilyen leveleket kapni, ezen az oldalon kell regisztrálnod: https://www.mpsonline.org.uk//

Hogyan csökkentheted az otthoni szemét mennyiségét?

Hasznosítsd újra a keletkező hulladékot, válogasd ki és helyezd a megfelelő kukába.

Ha van rá lehetőséged és tudásod, végezhetsz otthon is komposztálást és hasznosíthatod a komposztot a kerti növények számára. Komposztálhatsz növényi leveleket, maradványokat, teafiltert, levágott füvet, tojásos dobozt, lehullott falevelet, lemetszett növényi hulladékot, gyümölcshéjat stb.

Az élelmiszer hulladék, ételmaradék mennyisége csökkenthető, ha tudatosabban figyeljük a lejárati dátumokat, illetve olyan tárolási technikákat használunk, ami hosszabban megőrzi az élelmiszer frissességét. Okos ételreceptek segíthetik az alapanyagok hatékonyabb és maradék nélküli felhasználását.

Műanyag flakonból készíthetünk madáretetőt vagy használhatjuk palántanevelésre is. Befőttes üvegeket, dobozokat felhasználhatjuk ételtárolásra vagy dekorációs célokra.

© 2023 by Sphere Construction. Proudly created with Wix.com

  • Facebook
  • Linkedin
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now