Csomagszállítás, vámkezelés

2020. december 31-én lezárult az Egyesült Királyságnak az EU-ból történő kilépésére vonatkozó átmeneti időszak. Ez azt jelenti, hogy a UK mostantól harmadik országnak tekintendő, és ott az uniós jog már nem alkalmazandó.

Vámügyek tekintetében az Egyesült Királyságot 2021. január 1-jétől úgy kezelik, mint bármely más nem uniós országot. (Azonban az EU vámszabályai és eljárásai továbbra is alkalmazandók az Észak-Írországba belépő, vagy onnan kilépő árukra, annak ellenére, hogy Észak-Írország a UK része).

A kilépésnek hatása van azokra a vállalkozásokra, amelyek árukat értékesítenek vagy szolgáltatásokat nyújtanak a UK-ben; árukat vagy szolgáltatásokat vásárolnak a UK-ból; árukat szállítanak a UK-n keresztül.  

2021. január 1-tól vámáru nyilatkozatra van szükség a UK és az Európai Unió közötti küldemények esetében, mindkét irányban. A feladónak kereskedelmi vagy proforma számlát (bejövő termékekre) vagy CN22, CN23 formanyomtatványt (kimenő termékekre) kell csatolni a csomaghoz. Emellett, 2021. jan. 1-től  megváltoztak az import áfa fizetés szabályai is a UK-be behozott termékekre. 

Csomagfeladás az Egyesült Királyságba

A UK-be szánt csomaghoz a közúti vámkezelési eljárás lebonyolításához angol nyelvű, gépelt formátumú kereskedelmi és/vagy proforma számlát kell mellékletként csatolni. Kereskedelmi számlára akkor van szükség, ha az áruk kereskedelmi értékkel rendelkeznek, proforma számlára pedig akkor, ha az áruknak nincs kereskedelmi értéke.

A dokumentumok mindkét esetben tartalmazzák a feladó és a címzett adatait, illetve a szállítmány tartalmának leírását, értékének megnevezését. A feladónak a vámkezelendő küldeményhez 3 darab eredeti, angol nyelvű gépelt formátumú számlát kell mellékelnie.

A beléptetésnél az adott ország törvényei alapján felmerülő egyéb költségeket (vám, áfa) a fuvarparitásnak megfelelően a címzett fizeti.

A szállító cég részére a kiviteli vámügyintézés és a szállítás költségeit a megrendelő fizeti.

 

 

135 GBP alatti értékű csomag feladása:

 

1.1 Ha a címzett magánszemély:

Import áfafizetési kötelezettség miatt regisztrálni kell az HMRC rendszerbe HMRC/UK VAT számért.

- ÁFÁ-s angol nyelvű számlát kell készíteni, az ÁFÁ-t az HMRC szedi be közvetlenül a feladótól.

 

1.2 Ha a címzett cég:

- Nem kell az ÁFÁ-t feltüntetni az angol nyelvű számlán

- Kötelező megadni a feladó EORI számát és a címzett EORI és UK VAT számát

- A számlán fel kell tüntetni, hogy “Reverse Charge System”

- A címzettnek Reverse Charge-ban ÁFÁ-t kell fizetnie az HMRC-nak

 

135 GBP feletti értékű csomag feladása:

 

2.1 Ha a címzett magánszemély:

- Nem kell az ÁFÁ-t feltüntetni az angol nyelvű számlán

- Az ÁFÁ-t a címzett fizeti

 

2.2 Ha a címzett cég:

- Nem kell az ÁFÁ-t feltüntetni az angol nyelvű számlán

- Kötelező megadni a feladó EORI számát és a címzett EORI és UK VAT számát

- Az ÁFÁ-t a címzett fizeti

 

 

Mikor kell regisztrálni az import áfa megfizetésére?

 

Ha az alábbiak közül bármelyik érvényes a cégedre, vállalkozásodra:

- az Egyesült Királyságon kívül található

- 135 GBP vagy annál kisebb értékű árut kíván értékesíteni (a szállítási, biztosítási és járulékos költségeket nem számítva)

- nulla besorolású árut ad el. A nulla besorolású áruk továbbra is áfa-kötelesek, de a felszámított áfa mértéke 0%.

 

HMRC regisztráció: https://www.gov.uk/log-in-register-hmrc-online-services/register

 

Vámazonosító szám (EORI szám) itt igényelhető:

https://www.nav.gov.hu/nav/vam/vaminformaciok/eori_szam

 

https://www.gov.uk/eori

 

A legfontosabb tudnivalók az export-import tevékenységet folytató vállalkozásoknak:   https://www.gov.uk/topic/business-tax/import-export?dm_i=9BL,76OV4,SZMG4Z,T41I6,1

További fontos linkek:

https://www.gov.uk/government/publications/changes-to-vat-treatment-of-overseas-goods-sold-to-customers-from-1-january-2021/changes-to-vat-treatment-of-overseas-goods-sold-to-customers-from-1-january-2021?dm_i=9BL,76OV4,SZMG4Z,T41I6,1

https://www.gov.uk/import-goods-into-uk

 

Royal Mail csomagszállítási szabályzata

Az Egyesült Királyságba belépő csomagokra (ajándéktárgy vagy egyéb termék) általános forgalmi adó (áfa) és vám vonatkozik. A levelek, képeslapok és a csak dokumentumokat tartalmazó csomagok általában díjmentesek.

 

Az áfát és a vámköltségeket az áru típusától és értékétől függően kell alkalmazni. Ajándéktárgy esetén 39 GBP érték felett, egyéb termék esetén 15 GBP érték felett kell import áfát fizetni. A 135 GBP érték feletti csomagokat vámköltség is terheli.

 

A Royal Mail a UK-be beérkező küldeményeket köteles bemutatni a határőrségnek (Border Force), akik ellenőrzik azt és elvégzik a vámkezelést.

 

A csomagra vonatkozó import áfa és vám díjakat a HMRC nevében a határőrség számítja ki és alkalmazza, a Royal Mail pedig eljuttatja azt a HMRC részére az ügyfél nevében.

 

Az ügyfél akkor kapja kézhez a csomagot, ha kifizette a kiszabott díjakat. A Royal Mail „fee to pay” kártyát küld, ami mutatja, hogy mennyit kell fizetni. Az összeg tartalmazza a £8 postai kezelési költséget. Az ügyfélnek 21 nap áll rendelkezésre, hogy kifizesse a felmerült költségeket.

 

Bővebb információ itt olvasható: https://www.royalmail.com/personal/receiving-mail/pay-a-fee/customs-charge

 

 

Postai csomagküldés a UK-ből külföldre

Ha a UK-ből külföldre csomagot küldesz (beleértve az ajándékot is), vámáru nyilatkozatot kell kitölteni. (Bár Észak-Írország is a UK részét képezi, az EU-ba onnan küldött és oda érkező csomagok esetében nem kell nyilatkozatot kitölteni)

A szükséges nyilatkozat kétféle lehet, a küldendő termék értékétől függően a CN22 vagy CN23 form-ot kell kitölteni.

Részletek itt olvashatók: https://www.postoffice.co.uk/mail/customs-forms

Személyes használatú áruk mozgása a UK és EU között

Személyes használatban lévő javak, nem kereskedelmi célú felhasználásra szánt áruk általánosságban import áfa és vámmentesek

Például a UK-ből az EU-ba (vagy fordítva) költöző személy személyes holmija, értékei nem tartoznak az áfa és vám fizetés hatálya alá. Ha házasság vagy öröklés által ajándékot kapsz egy magánszemélytől, akkor szintén nem kell áfát és vámot fizetni a bejövő termékekre. 

A UK-ből az EU-ba érkező utazók saját poggyászában található, személyes fogyasztásra szánt  árukra nem számítanak fel áfát. Az alkoholtartalmú termékekre vagy dohánytermékekre az utazók számára vámmentesen elérhető mennyiségek vonatkoznak. 

Ha a UK-ből online vásárlást követően az EU-ba érkezik egy termék, arra vonatkoznak a vám és adó szabályok. 2021. június 30-ig a 22 EUR vagy annál nagyobb értékű termékre kell áfát fizetni, július 1. után pedig minden szállítmányra vonatkozik az áfa fizetés, értéktől függetlenül. Az áfa és vám adminisztrációról általában a szállító cég gondoskodik.   

Az EU-ba importált használt autó esetében vám és áfa fizetési kötelezettség merül fel, azonban ha igazoltan a saját használatban lévő autónkat szeretnénk az EU-ba költözéskor átvinni és beregisztrálni az adott országba, akkor mentesülünk az áfa és vám fizetési kötelezettség alól. 

A UK-EU közötti utazásnál mindkét irányban nyilatkozni kell, amennyiben legalább 10.000 EUR értékű készpénz és vagy aranyékszer van a csomagunkban. 

Tilos az EU-ba bevinni hús és tejtermék készítményeket, beleértve a személyes használatra szánt, kézipoggyászban lévő termékeket is.  

Tilos az EU-ba bevinni bizonyos növényeket pl. vetőburgonya. Más egyéb növények pl. vágott virág, virághagyma, növény-egészségügyi bizonyítvánnal léphetnek be az EU-ba. 

Forrás: https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/2021-brexit-top-50-faq.pdf

A kézipoggyászunkban a UK-be behozott árukra általánosan igaz, hogy amennyiben személyes fogyasztásra szánjuk, vám és áfa mentesen behozhatjuk. Amennyiben viszont nagyobb mennyiséget hozunk be a személyes használatra megállapított mennyiséghez képest, akkor jelentenünk kell az árut a vámhatóságoknak. Lehetőségünk van érkezés előtt 3 nappal online nyilatkozatot tenni és befizetni az adókat és a vámot. Részletek itt: https://www.gov.uk/duty-free-goods/declaring-goods

 

2021. január 1-től változnak a szabályok az EU-ból behozott dohánytermékekre és szeszesitalokra vonatkozóan is. Általánosan igaz, hogy a vám-és adómentesen behozható, saját használatra szánt, ajánlott mennyiség jelentősen csökken pl. 2020-ban 1kg dohányt vagy 800 szál cigarettát lehetett behozni, 2021-ben csak 25 dkg dohányt és 200 szál cigarettát. A többi dohányterméknél és szeszesital féleségeknél is hasonló mértékű csökkentés figyelhető meg. Részletek itt olvashatók:  https://www.gov.uk/duty-free-goods/arriving-in-Great-Britain  

Egyéb termékek 390 GBP értékben hozhatók be az országba, ezt meghaladó érték esetén meg kell fizetni a vámot és az adókat. 

Személyes használatra behozott élelmiszerekre, növényekre és növényi termékekre az alábbi szabályozás vonatkozik: https://www.gov.uk/guidance/personal-food-plant-and-animal-product-imports

Általánosan igaz, hogy az EU-ból behozhatunk hús- és tejtermék készítményeket saját fogyasztásra, EU-n kívülről azonban nem. Részletek a linkben.

Amennyiben saját magunk hozunk be poggyászban vagy autóban kereskedelmi célra szánt termékeket, akkor a teljes mennyiségről nyilatkozatot kell tenni. A nyilatkozattételhez EORI szám szükséges (lásd fentebb). Háromféle nyilatkozat tehető, ha eladásra hozunk be árut: teljes nyilatkozat (1500 GBP érték felett), egyszerűsített online nyilatkozat (1500 GBP érték alatt) vagy szóbeli nyilatkozat (kikötőbe érkezés esetén). A vámot és import áfát ezt követően meg kell fizetni.

Részletek itt: https://www.gov.uk/guidance/bringing-commercial-goods-into-great-britainin-your-baggage

© 2023 by Sphere Construction. Proudly created with Wix.com

  • Facebook
  • Linkedin
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now