Megélhetési költségek

Gyakori kérdés a kiköltözni készülők körében, hogy mennyire drága Anglia, mennyiből lehet jól megélni, milyen kiadások várhatók.

 

A CEOWORLD Magazin 2020-as tanulmányában rangsorolta az országokat különböző paraméterek alapján. (A felsorolt minősítések a teljes Egyesült Királyságra vonatkoznak.)

A UK a 14. legjobb hely a világon a megélhetés tekintetében. A legdrágább országok listáján a 27., megelőzve 13 európai országot. Az oktatási rendszer minősége és a karrier megkezdése tekintetében a UK világelső.  https://ceoworld.biz/best/

A Numbeo nevű oldal egy olyan dinamikusan frissülő nem hivatalos forrás, ahol jól lehet tájékozódni mindennapi költségeket illetően, mint hogy egy adott országban illetve városban mennyiért visz el a taxi, mennyibe kerül bevásárolni a vacsorához vagy elmenni étterembe, kifizetni a rezsit, óvodát stb. 

https://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=United+Kingdom 

Általánosan elmondható, hogy a UK városok közt London minden tekintetben a legdrágább város, a vidéki angliai városok olcsóbbak, de jelentős különbségek lehetnek köztük is, elsősorban a lakásbérlés, helyi közlekedés, oktatási költségek tekintetében.

Az oldal lehetőséget nyújt különböző országok, illetve különböző országok városainak összehasonlítására is. Például Birmingham-et Budapesttel összehasonlítva elmondható, hogy az éttermi kiadások 30-60 %-kal alacsonyabbak, az élelmiszer árak is kedvezőbbek Budapesten, kivéve néhány terméket, a közlekedés jelentősen olcsóbb, a rezsiköltségek hasonlóak, oktatási költségek jóval kedvezőbbek Budapesten, a lakásbérlés kb. 40 %-kal olcsóbb. Kiemelném az alkohol és dohány termékeket, amelyek 40-65 %-kal drágábbak Angliában, ez jelentős többlet költséget jelent a káros szenvedéllyel rendelkezőknek. Birmingham-ben viszont az átlagfizetés több mint a duplája a budapesti átlagnak. Az ÁFA mértéke az otthoninál kedvezőbb, 20%, a csökkentett ÁFA 5 %-os, illetve vannak áfamentes termékek és szolgáltatások Angliában pl. könyvek, újságok, gyerekruha stb.

 

Összefoglalóan elmondható, hogy Magyarországhoz képest kedvezőbbek a munkabérek Angliában és könnyű karriert elindítani. Sok részmunkaidős munkalehetőség van, ezáltal sok embernek több állása is lehet. A magas fizetésekhez azonban magas költségek járulnak, például a lakhatás illetve minden olyan szolgáltatás, ami emberi munkaerőhöz kötött. A legnagyobb kiadást Angliában a lakhatással kapcsolatos költségek jelentik. Mindenképp alapos  pénzügyi tervezést igényel a döntés, hogy anyagilag megéri-e kiköltözni Angliába. A tervezéshez jó alapot adhat a fenti linken rendelkezésre álló összehasonlítás, a munkabér és a költségek összevetése. Hogy mekkora megtakarítást sikerül elérni, nagyban függ a foglalkozástól, személyes életstílustól, családi állapottól, lakóhelytől stb.

© 2023 by Sphere Construction. Proudly created with Wix.com

  • Facebook
  • Linkedin
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now