Egészségügyi ellátás

Egészségügyi ellátás angliai lakosoknak

Angliában az államilag finanszírozott ingyenes orvosi és egészségügyi ellátást az NHS (National Health Service) biztosítja. Igénybe vehetünk háziorvosi, fogorvosi, gyógyszertári, baleseti és sürgősségi ellátásokat, kórházi ellátást, szűrővizsgálatokat. A szolgáltatásokra minden lakos jogosult (függetlenül attól, hogy rendelkezik-e NI számmal illetve hogy fizet-e NI hozzájárulást, van-e munkaviszonya, fizet-e adót). EU bevándorlóként a letelepedési státuszunk biztosítja az NHS szolgáltatások hozzáférését. 

Azonban léteznek szolgáltatások, amelyekért fizetni kell és csak bizonyos esetekben ingyenesek pl. receptre felírt gyógyszerek, fogorvosi ellátás, szemvizsgálat, szemüveg, paróka, gerincrögzítő, gyógyászati melltartó, orvosi kezelés igénybevételének útiköltsége. Jövedelmi helyzettől, életkortól, életkörülményektől, fennálló betegségektől függően kaphatunk kedvezményt vagy válhatnak ingyenessé a fenti szolgáltatások. Bővebb info: https://www.nhs.uk/nhs-services/help-with-health-costs/when-you-need-to-pay-towards-nhs-care/

Aki rendszeres gyógyszeres kezelésre szorul, akár többféle készítményt szed és erről igazolással rendelkezik, lehetősége van a felírandó recepteket előre fizetni és ezzel pénzt spórolhat. 1 recept költsége 9.15 GBP, ha előre fizetünk 3 hónapra 29.65 GBP-ot , vagy 12 hónapra 105.9 GBP-ot (10 részletben), akkor ezért az összegért korlátlan mennyiségű receptfelírást kérhetünk.

Ingyenesen járnak a gyógyszerek az alábbi betegségek esetén: daganatos betegségek, epilepszia, cukerbetegség, súlyos izomgyengeség, Addison-kór, myxoedema, fisztula, mozgásszervi fogyatékosság esetén. Ha a családban pl. zöldhályog fordult elő, térítésmentes szemvizsgálatot kaphatunk. Terhesség alatt és szülés után 1 évig ingyenes receptekre, fogorvosi vizsgálatokra és kezelésekre vagyunk jogosultak. A jogosultságot természetesen minden esetben orvosi, szakorvosi diagnózissal igazolni kell.

A kórházi tartózkodás és kezelések minden esetben ingyenesek. 

Háziorvoshoz az orvosi rendelőben kirakott vagy online regisztrációs lap kitöltésével jelentkezhetünk, akár a lakóhelytől távolabb lévő orvosi rendelőt is választhatunk. A jelentkezéshez személyes adatok szükségesek, lakcímet vagy bevándorlási jogállást nem kell igazolni.  Ha tudnak fogadni, visszaigazolják a jelentkezést és később pedig megküldik a páciens egyedi NHS azonosító számát.

 

Ezzel szemben fogorvoshoz nem szükséges előre regisztrálni, bárhová betérhetünk, akár a lakóhelytől távol is, ha beavatkozásra, kezelésre van szükségünk. Ha sürgősségi ellátást igényelsz vagy fogászati ügyeletet (rendelési időn túl) keresel, hívd a 111-et. 

Mielőtt bármilyen tervezett beavatkozásra készülsz pl. fogtömés, húzás, pótlás stb., tájékozódj az általad kiszemelt fogorvosi rendelő árairól, kérj árlistát

Bizonyos esetekben ingyenes ellátást kaphatsz, részletek itt: https://www.nhs.uk/nhs-services/dentists/who-is-entitled-to-free-nhs-dental-treatment-in-england/

Orvosi ellátás turistáknak, látogatóknak

Angliába látogató rokonaink, ismerőseink nem jogosultak ingyenesen igénybe venni az NHS szolgáltatásait, ezért célszerű utasbiztosítást kötni a kint töltött időszakra illetve kiváltani Magyarországon és elhozni az európai egészségbiztosítási (EHIC) kártyát, mely által meglévő betegségekhez kapcsolódó kezelések, beavatkozások, kórházi tartózkodás, kezelések is igénybe vehetők Angliában a Magyarországon fennálló biztosítás terhére.

Ha 1 napnál hosszabb, de 3 hónapnál rövidebb időre érkezik rokonunk és egészségi állapotánál, életkoránál fogva várhatóan szüksége lesz orvosi ellátásra, bejelenthetjük saját háziorvosunkhoz időszakos páciensként.   

Térítésmentesek az alábbiak minden, UK-be látogató számára pl.:

baleseti, sürgősségi, életmentő beavatkozások

koronavírus teszt (tünetek esetén) és koronavírus fertőzés miatti esetleges kórházi kezelés.

 

Orvosi ellátás EU-ból érkező tanulóknak 

A felsőoktatásba felvételt nyert, Angliába érkező tanulók orvosi ellátás igénybevételére használhatják a magukkal hozott európai egészségbiztosítási (EHIC) kártyájukat, a Magyarországon fennálló biztosításuk terhére. Aki a magyar hallgatói jogviszonya keretében pl. ösztöndíjas Angliában vagy szakmai gyakorlaton van, az Magyarországon biztosított marad. Azonban ha a tanuló dolgozni szeretne, diákhitelt igényelni vagy szociális támogatásokat igénybe venni, szüksége lesz NI számra. Ekkor be kell jelenteni a magyar hatóságoknak a külföldi biztosítási jogviszony keletkezését, és megszüntetni a magyar biztosítási jogviszonyt, tekintettel arra, hogy két országban egyszerre nem lehetünk biztosítva.

A harmadik eset a külföldön tanuló diákok egészségbiztosítási helyzetét illetően, amikor a tanuló külföldi hallgatói jogviszonyt létesít, ezáltal megszűnik a magyar hallgatói jogviszonya és a biztosítása. Ekkor a tanulónak fizetnie kell a magyar adóhatóság felé az egészségügyi szolgáltatási járulékot, hogy biztosított legyen Magyarországon.   

EU állampolgárságú tanulók a pre-settled státusszal vagy 2021. januártól a tanulói vízum által jogosultságot szereznek az NHS szolgáltatások igénybevételére is, lásd fentebb. 

Teendők, lehetséges lépések betegség esetén

  • Ha sürgős a helyzet, de nem vagy életveszélyben, és tanácsra, útmutatásra van szükséged, hívd a 111-et

  • Ha komoly sérülésről, életveszélyről van szó, hívd a 999-et

  • Ha kisebb panaszod van (vágott seb, rándulás, ficam, hányás, hasmenés, kiütés, láz stb.) és nem tudod megvárni, míg a háziorvosi rendelő kinyit, menj be egy sürgősségi ellátóhelyre

  • Kisebb panaszok esetén kérhetsz tanácsot és vény nélküli készítményeket a gyógyszertárban

  • Amennyiben koronavírus fertőzés tüneteit észleled, foglalj időpontot ingyenes NHS tesztelésre, majd az eredménytől függően kövesd a kormányzati javaslatokat, utasításokat   https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/

  • Foglalj időpontot a háziorvosodnál, ha betegnek érzed magad, de nem sürgős és életveszélyes a helyzet. Vedd figyelembe, hogy jelenleg a Covid miatt a szolgáltatások elérése megváltozott, preferált az online vagy telefonos kapcsolatfelvétel az orvossal, lehetőleg kerüld el a személyes megjelenést a rendelőben. Vényköteles gyógyszereidet írasd fel a weboldalon vagy telefonon keresztül. 

Orvosi ellátás angliai magyaroknak Magyarországon

 

Amikor Angliába kitelepülve munkát vállalunk, a külföldön létrejövő munkaviszonyunkat jelenti kell a magyar egészségbiztosítási szerv részére. Innentől kezdve megszűnik a magyarországi biztosítási jogviszonyunk. A brexitet követően is fennáll a kettős biztosítás tilalma, amit a Kereskedelmi és Együttműködési Megállapodás 10. cikke alapoz meg, vagyis csak 1 országban lehetünk biztosítottak.

Magyarországon az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés önkéntesen sem teljesíthető.

 

Az Angliában biztosított magyarok átmeneti magyarországi tartózkodásuk idején orvosilag szükséges ellátásokat az NHS feltételei mellett és az NHS teherviselésével vehetnek igénybe, a UK-ben kiadott európai egészségbiztosítási kártyájuk (EHIC) használatával.

Csatolmány: Az egészségügyi szolgáltatási járulék 2021, NAV kiadvány

© 2023 by Sphere Construction. Proudly created with Wix.com

  • Facebook
  • Linkedin
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now