Korlátozások Angliában és Magyarországon

A járvány terjedésének megfékezésére irányuló korlátozó intézkedések az országban élő illetve tartózkodó emberek számára

Legfontosabb tudnivalók 

Az angliai országos zárlat (national lockdown) legfontosabb tudnivalói

A zárlatot január 4-én hirdette ki Boris Johnson miniszterelnök, amelynek intézkedései Angliára érvényesek. Ugyanekkor visszavonták az addig érvényben lévő „tier” fokozatokat. Saját, az angliaitól némiképp eltérő szabályzattal rendelkeznek az Egyesült Királyság további államai: Skócia, Wales és Észak-Írország.

A korlátozások legfontosabb célja az, hogy minimalizálja az emberek mozgását, találkozását, ezáltal jelentősen lassulhat a járvány terjedése. Továbbra is preferált a távolságtartás, arcmaszk használata és a gyakori és alapos kézmosás.

A szabályokat az itt élőknek és itt tartózkodóknak is be kell tartaniuk, állampolgárságtól függetlenül.  

A jogszabály megengedi számunkra, hogy elhagyjuk az otthonunkat munkavégzés vagy önkéntes tevékenység ellátása céljából, oktatás céljából, bevásárlás miatt. Meglátogathatunk rászoruló ismerőst, akinek gondozást, ápolást vagy bevásárlást biztosítunk, végezhetünk testmozgást az otthonunkon kívül, de lakóhelyen belül lehetőleg naponta egyszer, elhagyhatjuk otthonunkat orvosi vagy állatorvosi vizsgálat, kezelés céljából vagy családi bántalmazás elkerülése érdekében, segíthetünk kismamának, meglátogathatunk idős, beteg vagy haldokló családtagot, részt vehetünk esküvőn, temetésen, halott búcsúztató eseményen, templomi vallásos szertartáson. Ezeken túlmenően lehetnek még nyomós indokok az otthon elhagyására pl. Ingatlan eladás, vásárlás, kiadás vagy bérlés miatt, vagy például költözés miatt.

Külföldi utazás nyaralás céljából nem engedélyezett a lakosság számára, de természetesen a lakóhelyükre visszatérni szándékozó turisták, látogatók szabadon hazatérhetnek Anglián kívüli otthonukba. Az Egyesült Királyságon belül is tilalom van a belföldi utazásokra, nyaralásokra.

A fent felsorolt okok esetén, amelyek feljogosítanak arra, hogy elhagyjuk az otthonunkat, utazhatunk külföldre is pl. külföldi esküvő, temetés, orvosi vizsgálat stb., azonban az utazás okáról nyilatkozatot kell tenni.

Bővebb infó itt: https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-declaration-form-for-international-travel 

Nyilatkozat elérése:  https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/973719/declaration-form-for-international-travel-from-29-march-2021.pdf

Fontos tudni, hogy két esetben szabhatnak ki bírságot a rendőrök a szabálysértőkkel szemben: 1. Ha csoportosulást követünk el 2. Ha jogilag nem megengedhető indokkal hagyjuk el az otthonunkat.

A zárlat idején is üzemelnek az NHS orvosi rendelők, ügyintézés folyik a bíróságokon, nagykövetségeken, készíttethetünk útlevelet, vihetjük autónkat műszaki vizsgáztatásra, kérelmezhetünk online szociális támogatásokat, kérhetünk national insurance (NI) számot, kaphatunk letelepedési státuszt.    

A lockdown szabályzat nem tartalmaz információt arra vonatkozóan, hogy a koronavíruson már átesett vagy oltott személyek eltérő bánásmódban részesülnek-e a többiekhez képest.

A korlátozások részletes leírása megtalálható a gov.uk kormányzati oldalon: https://www.gov.uk/guidance/national-lockdown-stay-at-home

Korlátozások Magyarországon

A magyar kormány 2020. november 4-én veszélyhelyzetet hirdetett és védelmi intézkedéseket jelentetett meg a 484/2020. (XI.10.) Kormányrendeletben. Ha Magyarországon tartózkodsz, szükséged lesz ezek ismeretére: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a2000484.kor

Fontos tudni, hogy ha az este 8 órától reggel 5 óráig terjedő időszakban érkezel be Magyarországra vagy akkor indulsz a reptérre, a beszállókártya felmutatásával mentesülsz a kijárási tilalom alól, azonban a kísérődre ez a kedvezmény nem vonatkozik, ő büntethető a tilalom megszegése miatt. Ezért javasolt taxi vagy saját gépkocsi használata ebben az esetben.  

Ha kérdésed van...

További kérdések esetén olvasd át a csatolt linkeket vagy kérdezz az Angol-Magyar Fórum e-mail címén vagy facebook oldalán.

© 2023 by Sphere Construction. Proudly created with Wix.com

  • Facebook
  • Linkedin
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now