1_0x0_790x520_0x520_french-road-signs-us

Tranzit áthaladás európai országokon keresztül

Magyarország és Anglia között a légi forgalom megritkult, a beutazás nehezebbé vált az elmúlt időszakban, így sokan, akik szeretnének visszatérni magyarországi vagy angliai lakóhelyükre, rákényszerülnek a megszokottól eltérő utazási megoldásokat találni. 

Legfontosabb tudnivalók 

Ha a közvetlen légi járattal történő utazás helyett átszállással repülsz vagy gépkocsival teszed meg az utat Anglia-Magyarország vonatkozásában, kersztülhaladva számos országon, fontos ismerned az adott országokban érvényes utazási szabályokat is, hogy biztonságos és sikeres legyen az utad.

Az alábbiakban a mai napon (2021.febr.21.) érvényes legfontosabb szabályokat gyűjtöttem össze azon országokra vonatkozóan, melyek a leggyakoribb tranzit célpontok lehetnek. Felhívom a figyelmet, hogy az alábbi információk nem teljeskörűek és nem hivatalosak, indulás előtt mindenképp tájékozódj a hivatalos kormányzati illetve hatósági felületeken.

Az alábbi webhelyen megtalálhatjátok az aktuális szabályokat országonként és a tájékoztatás a hivatalos linkeket is tartalmazza: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice

Ausztria esetében leszállási tilalom van érvényben a UK-ből érkező gépekre. Beérkező és megállás nélkül áthaladó tranzit utasoknak nem kell negatív tesztet bemutatni.

 

Németország a UK-ből érkező és továbbutazni szándékozó utasoktól negatív PCR teszt bemutatását kéri.

 

Franciaország a UK-ból érkezőket csak negatív PCR teszttel engedi be. Ezenkívül ki kell tölteni egy "sworn statement"-et arról, hogy tünetmentes az utazó és egy "travel certificate"-et is az utazás céljáról.

https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Certificate-of-international-travel

Ha Franciaországban utazol, figyelembe kell venni az éjszakai kijárási tilalom korlátozásait is.

Javasolt a tesztelést már az utazás megkezdése előtt elvégeztetni.

Privát tesztelésről, klinikákról bővebb info itt:

https://www.gov.uk/government/publications/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing

Áruszállítók ingyenes tesztelése: https://www.gov.uk/government/news/covid-19-testing-for-hgv-drivers-using-the-port-of-dover-or-eurotunnel

(Áruszállítók esetében a PCR mellett antigén gyorsteszt is elfogadott a belépéshez.)

Ha Európa felől érkezel be Franciaországba bármely közlekedési eszközzel, akkor is szükség lesz egy negatív PCR teszt és a kitöltött "sworn statement" bemutatására. 

Aki a csalagúton tervez beutazni, fontos tudnia, hogy Franciaország elhagyásához egy nyilatkozatot kell tennie, miszerint nyomós oka van utazni pl. családi, egészségügyi, üzleti stb. ok, VAGY a UK-ben lévő otthonába tér vissza. Aki nem rendelkezik UK lakóhellyel vagy nincs nyomós oka a beutazásra, nem utazhat tovább, Calais-nál visszafordítják. Nyilatkozat letöltése: https://content-static.eurostar.com/documents/Attestation%20when%20exiting%20France%20EN.pdf?fbclid=IwAR2FdyDveEAX_FJ_l157iCNPhaNmoLaDg5gU5fqefQF6yikxHwN9M24iXcQ

Letölthető word dokumentumok:

"Sworn statement" 11 éves kor alatt

"Sworn statement" 11 éves kor felett

"Travel certificate" UK-ből belépő magyar állampolgároknak

"Travel certificate" UK-ből belépő brit állampolgároknak

Belgiumban a tranzitáthaladás engedélyezett, nem kell negatív teszt eredményt bemutatni.  https://unitedkingdom.diplomatie.belgium.be/en

Hollandia a UK-ből légi vagy vízi úton, személyforgalomban érkezőkre beutazási tilalmat hirdetett.

Az EU felől EU állampolgároknak lehetséges a belépés és a tranzit, negatív PCR teszt bemutatásával.  

Szlovákiában a UK-ből érkező légi utasokra korlátozás van érvényben, csak a szlovákiai lakóhellyel rendelkezők léphetnek be, negatív teszttel és karantén letöltésével. Az országon keresztül történő tranzitáthaladás engedélyezett az utas lakóhelye irányába, amennyiben az áthaladás megállás nélkül, 8 órán belül megtörténik (tankolás céljából történő megállás engedélyezett) https://www.mzv.sk/web/en/covid-19

Romániába a UK-ből érkezőknek be kell mutatni érkezéskor egy 48 óránál nem régibb, negativ PCR vagy antigén teszt eredményt és 14 nap karanténba kell vonulni, kivételt képeznek az alól a tranzit utasok.

Szerbiába érkező külföldi állampolgárok csak negatív teszttel léphetnek be. A tranzit áthaladás teszt nélkül, 12 órán belül engedélyezett.

A Magyarországra és a UK-be történő belépés ill. karantén szabályait külön posztban olvashatjátok.

Ha kérdésed van...

További kérdések esetén olvasd át a csatolt linkeket vagy kérdezz az Angol-Magyar Fórum e-mail címén vagy facebook oldalán.

© 2023 by Sphere Construction. Proudly created with Wix.com

  • Facebook
  • Linkedin
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now