A Magyarországra történő belépés szabályai

Magyarországon 2020. szeptember 1. óta változatlanok a beutazás szabályai:

Legfontosabb tudnivalók 

Az Angliában élők számára jelenleg nem javasolt a külföldre utazás, tekintettel az országos zárlat korlátozásaira. Kizárólag indokolt esetben indulj útnak pl. munka, üzleti, oktatási okok miatt, orvosi kezelés céljából, és javasolt, hogy legyen nálad igazolás az utazásod céljáról, hogy szükség esetén bemutathasd azt az angliai hatóságoknak. Részletes szabályokat lásd lentebb. Ha nem törvényesen elfogadott okból utazol külföldre, bírságra számíthatsz és megtagadják az utazást. 

A Magyarországra történő belépés szabályait a 2020.szept. 1-től hatályos 408/2020. (VIII.30.) Kormányrendelet írja le https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2000408.KOR

A joganyag közérthető leírását és értelmezését a tasz.hu oldalon találhatjátok: https://tasz.hu/koronavirus-hataratlepes.

Fontos változás a korábbi szabályozáshoz képest, hogy a járványügyi hatósági feladatokat a rendőrség végzi, illetve megszűnt az országok színkód szerinti besorolása, vagyis a külföldi állampolgárságú beutazókat azonos módon kezelik, függetlenül attól, hogy honnan érkeznek.

A fenti rendelet értelmében magyar állampolgár (bárhonnan érkezik) Magyarországra történő beutazása nem engedélyköteles, vagyis külön kérelem nélkül beléphet. A beutazó magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik annak külföldi házastársa. A belépő magyar állampolgár 10 nap karantén letöltésére kötelezett. Kivételek lásd lentebb

A külföldi állampolgárok nem léphetnek be az országba. A belépési tilalom alól méltányossági felmentési kérelmet lehet beadni számukra indokolt esetben a rendőrség oldalán, és ha ezt pozitívan bírálják el, akkor beléphetnek, de a 10 nap karantént le kell tölteniük.

A megkezdett karantén 2 negatív teszt bemutatásával lerövidíthető, ebből egyet lehet külföldön végeztetni, beutazás előtt, a másodikat Magyarországon. A karantén a 2. negatív teszt birtokában hagyható el. (Angliában elvégzett PCR tesztet nem fogadnak el a jogszabály szerint)

A Nemzeti Népegészségügyi Központ oldala tartalmazza a PCR mintavétel céljából felkereshető intézményeket: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek-listaja

A budapesti reptéren covid tesztközpont nyílt, így lehetőség van rögtön érkezéskor elvégeztetni egy tesztet, ezáltal a karantén időtartama jelentősen rövidülhet. Részletek itt: https://www.bud.hu/tesztkozpont

A rendőrség weboldalán, az elektronikus beadványok közt http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/jarvanyugyi-intezkedesekkel-kapcsolatos-beadvanyok lehetőség van a karanténra kötelezettek részére a beutazás előtti előregisztrációt elvégezni, ezáltal könnyebb és gyorsabb lesz a belépés. A rendőrség ad engedélyt a karantén elhagyására mintavétel céljából és feltölthetők a teszteredmények is. Ugyanitt indítható a külföldiek méltányossági kérelme is.

Karanténmentesen beléphet az országba:

- aki az elmúlt 6 hónapban átesett a fertőzésen és ezt pozitív PCR teszt eredménnyel tudja igazolni

- üzleti vagy gazdasági célból érkezett Magyarországra és erről igazolással rendelkezik

- üzleti vagy gazdasági célból volt külföldön és visszatér a magyarországi lakóhelyére, igazolás kell

A rendőrség által kitöltésre javasolt formanyomtatvány üzleti célú utazáshoz ide kattintva elérhető.

 

Fontos: temetés, esküvő, haldokló beteg látogatása, bírósági tárgyalás, orvosi ellátás, iskolai vizsga stb. céljából érkezők nem kapnak karanténmentes belépést! Meg kell kezdeniük a 10 nap letöltését, majd a lakóhely szerinti rendőrségtől kell engedélyt kérniük a karantén elhagyására. Az adott eseményt követően pedig vissza kell térniük és be kell fejezniük a karantén letöltését.

Ha kérdésed van...

További kérdések esetén olvasd át a csatolt linkeket vagy kérdezz az Angol-Magyar Fórum e-mail címén vagy facebook oldalán.

© 2023 by Sphere Construction. Proudly created with Wix.com

  • Facebook
  • Linkedin
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now