EUSS-image-30-June-2021-Facebook.jpg

Letelepedett státusz ügyintézés

Az Európai Unióból kilépő UK-ben maradó EU állampolgárságú bevándorlóknak indították el 2019-ben az EU Settlement Scheme programot azzal a céllal, hogy az átmeneti időszak után, a kilépést követően, 2021. január 1. után is jogosultak legyenek a UK-ben maradni, élni, dolgozni, tanulni.

Legfontosabb tudnivalók 

A 2020. december 31-ig az országba belépő és dolgozni szándékozó EU állampolgárok 2021. június 30-ig beadhatják a kérelmüket. 

Azok a 2021-ben visszaérkezők, akiknek van már előéletük a UK-ban, abban az esetben kaphatják meg a státuszt, ha a külföldi távollétük nem haladja meg a 6 hónapot (súlyos betegség, szülés esetén 12 hónapot elfogadnak).

A letelepedett státusz birtokában jogod van 2021. után is Angliában élni, tanulni, munkát vállalni, ingyenes egészségügyi ellátást igénybe venni, szociális támogatásokat igénybe venni, ki-be utazni.

Aki kevesebb mint 5 éve él Angliában, az a pre-settled státuszra jogosult, aki pedig már 5 éves folyamatos múlttal rendelkezik Angliában, az settled státuszt kap és ezzel biztosított az itt maradása a kilépést követően is.

A pre-settled státuszt 5 év időtartamra ítélik oda, a settled státusznak nincs lejárata.

Anélkül, hogy elveszítenéd a státuszt, lehetőséged van a UK-n kívül tölteni 2 évet pre-settled státusz esetén, 5 évet pedig a settled státusz esetén, ez azonban nem javasolt, ha hosszú távra tervezel, mert a folytonosság megszakítása veszélyeztetheti a magasabb státusz illetve az állampolgárság elérését.

Pre-settled státusz birtokában 6 hónapos távolmaradás (bármely 12 hónapos időtartamot tekintve) már azt eredményezi, hogy megszakad a folytonosság és nem tudod majd igényelni a magasabb, settled státuszt. (Vannak viszont olyan élethelyzetek, indokolt esetek pl. kiküldetés, gyermekszülés, súlyos betegség, amikor akár 12 hónap folyamatos távollétet is tolerálnak).

Pre-settled státusz kérelemhez szükséges: 1. útlevél (proof of identity), 2. igazolás arról, hogy a UK-ben tartózkodsz (proof of residence). Sokféle dokumentum elfogadott pl. a repjegy is, amivel beutaztál, részletek itt: https://www.gov.uk/guidance/eu-settlement-scheme-evidence-of-uk-residence#evidence-that-covers-shorter-periods-of-time

Kérelem benyújtása itt: https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/applying-for-settled-status

A letelepedett státusszal már rendelkezők jogosultak magukkal hozni közeli családtagjaikat is, family permit igénylésével: https://www.gov.uk/family-permit

21 év alatti gyerek kérelmének kapcsolása a szülő kérelméhez: https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/apply-settled-status-for-child

Ha megváltozott bármely adatod (név, útlevél csere, telefonszám, email cím, lakcím), a státuszodat frissíteni kell: https://www.gov.uk/update-uk-visas-immigration-account-details

Bevándorlási státuszodat itt ellenőrizheted: https://www.gov.uk/view-prove-immigration-status?fbclid=IwAR0o2LUSwWQ1elc5wdapROlKbBfyWBtfRsdEWGGynmBk7Y4JN7YejLPKQmU

 

Fontos tudni, hogy az állandó tartózkodásra jogosító "permanent residence card" nevű dokumentum 2021. június 30-ig érvényes. Aki ilyennel rendelkezik, annak is szükséges a letelepedett státuszt kérelmezni legkésőbb 2021. június 30-ig. 

A Home Office nyilvántartja többek között az elmúlt 5 évre vonatkozóan, személyre szabottan az országba történő belépési és kilépési dátumokat és egyéb kapcsolódó adatokat, dokumentumokat (immigration history). Ezek az információk lekérdezhetők, ha tudni akarjuk a pontos dátumokat és a külföldön töltött időszakokat: https://www.gov.uk/government/publications/requests-for-personal-data-uk-visas-and-immigration/request-personal-information-held-by-uk-visas-and-immigration?fbclid=IwAR2dZRZhMD4MMJyGGyUkyHhePueFGnevZPk-3D66SjopISNVtObmOOwPa1g

Ha kérdésed van...

További kérdések esetén olvasd át a csatolt linkeket vagy kérdezz az Angol-Magyar Fórum e-mail címén vagy facebook oldalán.

© 2023 by Sphere Construction. Proudly created with Wix.com

  • Facebook
  • Linkedin
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now