COVID tesztelés utazás előtt és után

Hogyan, hol, mikor, milyen típusú tesztet, hány darabot? 

Legfontosabb tudnivalók 

Teszt készíttetése a UK-ben, külföldre történő utazás előtt


Szinte minden európai ország kér a beutazáshoz az utazás megkezdése előtt (48-72 órán belül) készített PCR tesztet, mely igazolja, hogy az utas a mintavétel időpontjában nem volt koronavírussal fertőzött. Magyarország jelenleg nem kér negatív tesztet a határátlépéshez.

Angliában ingyenes tesztet az NHS végez minden itt tartózkodó számára. A teszthez nem kell lakcímet, NI számot, munkaviszonyt stb. igazolni, csak egy email címre és telefonszámra van szükség. A tesztet visitor-ok, rokonlátogatók is igénybe vehetik. A nagy leterheltség miatt az NHS kéri, hogy csak tünetek esetén (vagy ha a környezetünkben fertőzött van) kérjük a tesztelést, tünetmentes páciensek utazási célból privát tesztet végeztessenek. A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy mindenkinek elvégzik a tesztet és nem ellenőrzik a teszt felhasználási célját, nem szankcionálnak, ha utazásra használod. Az NHS teszt eredményét számos európai országban elfogadják. 

Időpont foglalás: https://www.gov.uk/get-coronavirus-test

Az NHS otthoni tesztcsomagot küld postán vagy besétálós vagy kocsival behajtós teszthelyeket ajánl a lakóhelyed környezetében. Az eredmény 48 órán belül érkezik.

Ha utazást követően tüneteid jelentkeznek, akkor mindenképp vedd igénybe az ingyenes NHS tesztelést.

 

Számos magánlabor is rendelkezésre áll az utazást megelőző vagy utazást követő teszteléshez. Az alábbi listából válogathatsz: https://www.gov.uk/government/publications/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing

Tesztelési lehetőség áll rendelkezésre indulás előtt több reptéren pl. Manchester és londoni repterek, de vedd figyelembe, hogy az itt elkészített tesztek eredményére várni kell (PCR esetében akár 48 órát), tehát nem biztos, hogy a célországba érkezéskor már rendelkezésre áll az eredmény. A reptereken a PCR, LAMP, antigén és antibody tesztek állnak rendelkezésre.

Mindig tanulmányozd át a célország szabályzatát azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú teszteket fogadnak el. Ha kocsival indulsz Magyarországra, a francia belépéshez például csak PCR teszt elfogadott.

A Franciaország felé tartó közúti árufuvarozók ingyenes tesztre jogosultak számos angliai tesztelőállomáson, ők jogosultak negatív antigén gyorsteszttel is belépni Franciaországba. Részletek itt: https://www.gov.uk/government/news/covid-19-testing-for-hgv-drivers-using-the-port-of-dover-or-eurotunnel

Fontos tudni, hogy ha covid tesztet kell készíttetned az utazáshoz, gondoskodj időben, előre a tesztelésről és lehetőleg úgy indulj el, hogy már a birtokodban van a negatív teszt. Ez azért is fontos, mert ha a célországban a belépés feltétele a negatív teszt bemutatása, akkor ezt a légitársaság ellenőrizheti indulás előtt és akár meg is tagadhatja a beszállást, ha nem biztosítottak az utas belépésének feltételei, vagyis nincs nálad a negatív teszt eredmény.

A UK-ben töltött karantén 2. és 8. napján esedékes kötelező tesztelés szabályait és a karantén rövidítésére lehetőséget adó 5. napi tesztelés szabályait külön posztban olvashatjátok. 

Tesztelés Magyarországon

Magyarországon a belépésnek nem feltétele negatív koronavírus teszt eredmény bemutatása. Mindenkire kötelező 10 nap karantén vár (kivételeket lásd külön posztban), ami két negatív teszttel feloldható. A hatályos szabályozás szerint lehetőség van érkezéskor 1 külföldi negatív covid-teszt eredményt bemutatni, de UK-ből származó tesztet nem fogadnak el. A 2. tesztet Magyarországon kell végeztetni és annak eredményétől függően a karantén befejeződik. A két teszt közti időszakot karanténban kell tölteni. Ha nem szeretnél tesztelni, akkor 10 nap karantén vár rád.

 

Értelemszerűen aki a UK-ből érkezik és szeretne rövidebb karantént, mindkét tesztet Magyarországon kényszerül elvégeztetni. A budapesti reptéren covid tesztközpont nyílt, így lehetőség van rögtön érkezéskor elvégeztetni az első tesztet. Részletek itt: https://www.bud.hu/tesztkozpont

 

A 2. teszt vonatkozásában a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldala tartalmazza a PCR mintavétel céljából felkereshető intézményeket: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek-listaja (Ugyanezen lista használható abban az esetben is, ha a UK belépéshez szeretnénk Magyarországon tesztet végeztetni).

 

A rendőrség weboldalán, az elektronikus beadványok közt lehetőség van engedélyt kérni a karantén elhagyására mintavétel céljából és feltölthetők a teszteredmények is.  http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/jarvanyugyi-intezkedesekkel-kapcsolatos-beadvanyok

A tesztelés menete UK-HUN-UK utazáshoz, közvetlen repülőjárattal:

- tesztelés indulás előtt Angliában, teszt bemutatása érkezéskor Budapesten (nem kötelező)

- tesztelés érkezéskor és 2 nappal utána (nem kötelező)

- tesztelés az Angliába indulás előtt 2-3 nappal, Angliába érkezéskor teszt bemutatása (kötelező)

- tesztelés az angliai karantén 2. és 8. napján (kötelező)

- tesztelés az angliai karantén 5. napján, karantén rövidítése céljából (nem kötelező)

A tesztelés menete UK-HUN-UK utazáshoz, gépkocsival Franciaországon keresztül:

- tesztelés indulás előtt Angliában, teszt bemutatása a francia hatóságoknak (kötelező)

- tesztelés érkezéskor és 2 nappal utána (nem kötelező)

- tesztelés az Angliába indulás előtt 2-3 nappal, Angliába érkezéskor teszt bemutatása (kötelező)

- tesztelés az angliai karantén 2. és 8. napján (kötelező)

- tesztelés az angliai karantén 5. napján, karantén rövidítése céljából (nem kötelező)

Ha kérdésed van...

További kérdések esetén olvasd át a csatolt linkeket vagy kérdezz az Angol-Magyar Fórum e-mail címén vagy facebook oldalán.

© 2023 by Sphere Construction. Proudly created with Wix.com

  • Facebook
  • Linkedin
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now